donderdag 11 juni 2015

Bel gewoontes??

Het leuke aan bloggen vind ik eigenlijk dat je inspiratie op kan borrelen op de meest onverwachte momenten. Ook ik had dat terwijl ik een, voor mij heel interessant artikel van Bianca gelezen had en een reactie hierop aan het schrijven was...Ik houd nu eenmaal wel van artikelen waar diepgang in zit en.Bianca lag haar lezers een vraag voor waar veel ouders, bewust over nadenken met betrekking, tot de leeftijd waarop je een mobiele telefoon voor je kinderen aanschaft.  Ik herken en snap het dilemma zeker heel goed.Tenslotte heb ik zelf 3 kinderen opgevoed en heb ook ooit voor deze, o zo toch wel lastige vragen met betrekking tot de opvoeding van mijn kinderen gestaan. 


Eigenlijk vind ik het wel leuk om weer eens over een persoonlijke beleving en de daaruit voortvloeiende gedachten een artikel te schrijven. En dit was een reden om het toetsenbord weer eens stevig te laten rammelen. Natuurlijk heeft iedereen een mening over een onderwerp en kan ik ook met dit artikel een aantal mensen behoorlijk voor het hoofd stoten. Ik heb niemand specifiek in gedachten, terwijl ik dit artikel, schrijf en het motto "wie de schoen past trekt hem aan" gaat hier dan ook volledig op...
Pas waren mijn man en ik in de bioscoop, leuk we zijn gek op animatiefilms en als er een nieuwe in de Bioscoop uitkomt gaan wij ook graag kijken...Nu zijn mijn man meestal bij dit soort film wel iets ouder dan de gemiddelde bezoeker maar dat mag de pret niet drukken...Geweldige bron van irritatie vind ik niet de kinderen maar het gedrag van jonge ouders in de bioscoop tijdens de pauze...Het gebeurd regelmatig dat een ouder langdurig met zijn of haar telefoon zit te klooien in de pauze.. 


Ondertussen breekt kindlief de halve bioscoop af, scalpeert zijn of haar kleine broertje, uit pure verveling op zijn gemakje  tijdens de pauze...Vervolgens gaat er een huilen en blèrt pa of ma, dat ze op moeten houden. Pa of ma gaat druk verder met Appen, bellen of SMSen..Sjucht!...Ik vraag mij dan toch af ...Waarom gaan die naar de bioscoop?..Omdat ze het leuk vind om iets te doen met de kinderen of omdat het pedagogisch verantwoord moet?  Qualitytime met je kind kun je het namelijk niet noemen. Het is schijnbaar erg onmogelijk om een uurtje of 3 je telefoon niet te gebruiken en een leuk gesprek over de film te voeren met je kind in de pauze?.. Echt waar, de meeste jonge ouders laten dit slechte voorbeeld, aan hun kinderen zien..


Vervolgens is de film afgelopen en stap ik op mijn fiets..Natuurlijk word ik ingehaald door een fietser die door rood rijd en, Ja hoor!...Zijn telefoon aan zijn rechteroor vastgekleefd...Ongelofelijk, als hij aangereden word door een automobilist,  is die laatste natuurlijk de schuldige  (volgens de wet). ...Ben wel benieuwd hoe degene zich voelt die aan de ander kant van de lijn zat te ouwehoeren over de boodschappen, als de fietser met een gebroken ruggenwervel op de IC ligt..Is die dan zo stoer om te zeggen: Sorry, maar je ligt hier omdat ik zo nodig moest weten of je spruitjes of andijvie wilde eten vandaag?... Laten we even eerlijk zijn, tegenover elkaar... Wat is er zo onwijs belangrijk dat je bewust jezelf en een ander in gevaar mag brengen? 
Of is de automobilist dan de grote Klojo? ( zo ziet het er uit als ik ga zitten bellen op de fiets,
 julle begrijpen vast wel waarom ik daar niet aan begin  haha! )


De hele wereld mag mij best ouderwets noemen, op het gebied van telefoneren..Geeft niets!.Wist jij dat sommige kinderen van 4 of 5 jaar al behoorlijk uit de voeten kunnen met een mobiel?....... Echt als de beste...Mijn buurmeisje van 3 heeft mij vorige week precies uitgelegd hoe haar Ipad werkte...
Ja echt, ze kunnen nog niet eens behoorlijk schrijven en/of lezen..Maar weten dondersgoed hoe een mobieltje of Ipad werkt...Het lullige is dat het ze geleerd word, hoe het werkt! Door wie?...Juist ja, door pappa en mamma...Omdat die het zelf leuk vinden en kinderen hun gedrag spiegelen...

Is het onbeschoft gedrag dat je tijdens een serieus gesprek onderbroken word omdat de telefoon opgenomen moet worden door je gesprekspartner?...En is het normaal dat als je op een instantie zegt dat je geen mobiel nummer hebt, dat er niet gevraagd word of je op wilt houden met het maken van zeer flauwe grapjes? Tja...ouderwets? Valt best wel mee eigenlijk, volgens mij...

Veel vragen en eerlijk gezegd ben ik best wel benieuwd naar de antwoorden, en jullie mening op deze vragen...

10 opmerkingen:

 1. Op de fiets doe ik het echt nooit, maar ha ha ik fiets dan ook nooit meer. Heel stom! In de auto heb ik weleens gebeld, maar toen ik een keer zo een programma zag met wat voor ongelukken er konden gebeuren was ik daar snel van af. Ik heb ook kee gehad toen ik liep en aan het whatsappen was en iemand anders ook dat wij tegen elkaar aan botsen, nou daar ben ik dus ook erg klaar mee awkward !!! Toen ik afgelopen zondag op het terrasje zat met een vriendin waren wij lekker aan het kletsen en het gekke is dat wij onze telefoon er helemaal niet bij hebben gepakt , ja alleen om even een picture te maken (jeugd van tegenwoordig) . Ik probeer echt te minderen want het is gewoon ongezellig en zoals je ook zei die ouders die heletijd bezig zijn in hun telefoon, geen wonder dat die kleintjes gaan janken of aandacht vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hahaha, die foto... :-) Ik kan het niet ontkennen, ik ben best vergroeid met mijn telefoon en niet opnemen vind ik heel moeilijk. Net zoals niet regelmatig checken of ik nieuwe berichten of mails heb. Niet heel beleefd, I know...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vind t soms echt aso. Zat gister in n restaurant en de mensen naast me zaten ieder met een telefoon. Kunnen we niet meer communiceren zonder mobiel ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Op de Fiets & als ik met de auto rij bel ik nooit, is levensgevaarlijk!! Maar ik vind ook dat een kind van 5a7jaar geen gsm nodig hebben, ze moeten spelen met kinderspeelgoed! Een kind moet nog altijd een kind blijven dat is mijn mening, ik kreeg ook maar een gsm als 13jaar was omdat ik met de trein naar de middelbare school ging! Als er dan treinvertraging was kon ik bellen naar huis :)
  Mooi geschreven Petra X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eigenlijk moeten ze daar ook een boete voor geven ' bellen tijdens het Fietsen '. Of is dat al zo ? :P Pff ik heb dat ook wel eens gezien in de bioscoop... Best irritant .... En verder vroeger kende ik nog helemaal geen telefoon totdat ik 14 was... :P Leuk om te lezen deze artikel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Telefoons in het verkeer vind ik echt een no go. Verder gebruik ik hem veel, maar kan hem ook gerust een paar uur boven laten liggen. Dus niet echt een probleem met de mobiel. Wel vind ik het vervelend als je met iemand iets doet (praten, eten, opmaken etc.) en diegene constant met de mobiel in de weer is. Een keer vind ik echt geen punt, maar niet te veel alsjeblieft. En bellen in de bioscoop is gewoon stop. Zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant artikel en leuk geschreven! Ik moet eerlijk bekennen dat ik het stiekem wel heel erg lekker vind om mijn mobiel soms te laten voor wat die is en als ik in gezelschap ben, pak ik hem er eigenlijk ook niet zo snel bij, of ik moet een berichtje van mijn vriend verwachten dat belangrijk is. Voor mij geeft een mobiel soms ook gewoon echt stress, omdat het zo afleidend werkt. Bellen doe ik trouwens zo goed als nooit; ik heb er een gloeiende hekel aan en snap er alleen het nut van als je per se op dat directe moment een antwoord van mij nodig hebt (en dat is bijna nooit het geval).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk artikel! Die foto ook, haha.. erg leuk! Ik bel eigenlijk nooit op de fiets.. Maar ik zit er dan ook nooit op als ik aan het fietsen ben, dus als ik word gebeld zie ik het toch niet. ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 9. leuk om te lezen.! ik bel nooit tijdens het rijden, ik zie zo veel mensen dit toch doen, dat verbaast me echt nog steeds. en 9 van de 10x is een ander de sjaak omdat iemand zo nodig moest appen over iets totaal onbelangrijks. ♥ xx

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als ik later een ouder ben, zal ik dit nooit doen! Quality time met de familie vind ik heel belangrijk, daarvoor laat ik mijn smartphone voor een paar uurtjes zo. Hihih, leuke foto (en telefoon)! Ik snap het echt niet dat je in het verkeer je leven zou riskeren om toch maar even te bellen....! En later zou ik mijn kind ook niet meteen een Ipad in zijn/haar handen steken! Echt belachelijk als ik drie-jarigen al op de Ipad zie zitten!

  BeantwoordenVerwijderen