zaterdag 23 juli 2016

't verborgen tuintje in mijn hart...


 Bron

Tjonge, de zon scheen volop en  Ja... Ik kreeg er weer zin in....In gedachten groeide al een piepklein tuintje in mijn hart. Ja ik wil echt een klein "tuintje" op mijn balkon of tuintje, alleen....Er is wel een beetje een soort van probleempje...Ik heb totaal geen groene vingers . Nee, ik ben zelfs in staat om een kunstplant nog wel een langzame dood te laten sterven. Toen ik aan een van mijn huisgenootjes vertelde dat ik echt een schattige etagère op het balkon wilde met een paar leuke kruidenplantjes erop, Kreeg ik waarschijnlijk de allerbeste tip die ik kon krijgen, ...Oriënteer jezelf eerst eens even, voordat je een leuke etagère naar binnen sleept en probeert aubergines, bananen en orchideeen te gaan kweken.......

Iets later hoorde ik een andere huisgenote van mij schaterlachen om mijn wilde "plantjeskweek"plannen,... Je wilt een tuintje op het balkon? Nou.  zullen we het dan even over die kruidenplantjes hebben die je wel eens koopt? Ondertussen kijk ik haar wat grumpy aan, en zucht diep...Nee, daar wil ik niet over praten...Misschien moet ik eerst maar eens gaan proberen die een week of 2 in leven te houden...Maar hoe hou ik die eigenlijk in leven?Na enig zoeken op het internet, kwam ik de volgende tips tegen...

Als je katten hebt, vertel ze duidelijk dat het kruiden plantjes zijn en geen kattengras.

Lees de instructies op het plantje hoe ze te verzorgen.

Verwijder het plasticfolie. Dat geeft de planten lucht, om te ademen en voor verse lucht...Verse lucht speelt schijnbaar een  een grote rol spelen bij de vorming van schimmels.

Zet de plantjes op een zonnige plaats. In de keuken kan dat het aanrecht zijn of een plekje op de vensterbank voor het raam.Wat hardere kruidenplantjes kunnen ook buiten staan,,,

Zet ze in een groter, leuk potje, Schepje aarde erbij en..die rakkertjes hebben meer ruimte om hun voetjes te wortelen Je kunt het beste enkele takjes wegknippen na het verwijderen van het plastic. ..Ze wennen dan sneller aan de temperatuur en hun nieuwe woonplekje...Die afgeknipte takjes kun je dan natuurlijk gelijk gebruiken.

                                                                              Bron

Knip de stengels eventueel terug tot  ongeveer 2 cm  of een aantal blaadjes boven de grond. Niet tot het kale stompjes zijn, dan groeien ze echt niet meer.

Geef de plantjes wat aan de onderzijde, zodat hun voetjes nat worden, en gooi geen lading water bovenop.

Elke dag water geven hoeft echt niet, afhankelijk van waar je ze hebt neergezet natuurlijk. Te natte grond gaat sneller schimmelen. Zorg ervoor dat het water ook kan weglopen .2 keer per week water geven is voldoende.

Pluk de blaadjes of takjes niet af, maar knip ze af, Er schijnen in je hand zuren te zitten waar sommige kruidenplantjes niet zo best tegen kunnen.

 Bron


Tjongejonge, ik sta er eerlijk gezegd verbaasd van hoe ontzettend weinig ik, van het verzorgen van een voorgekweekte kruidenplantjes wist..Logisch dat die plantjes hartstikke snel slap gaan hangen en dood gaan bij mij..Ik ga er van de week weer een paar kopen. Als het mij lukt om ze 2 weken in leven te houden ben ik van plan om naar het dichtbijzijnde tuincentrum te gaan en een paar zakjes met zaadjes te kopen....Want ergens  heb toch nog steeds een klein tuintje in mijn hart zitten...Word vervolgd...
Misschien is cactussen toch een beter plan....
of een paar zakjes gedroogde kruiden?

5 opmerkingen:

 1. Ghihihi hier PRECIES hetzelfde.. Geniet van die kleine dingen lieve Petra Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar! Ik heb het geprobeerd met die moestuintjes (die actie van de AH) maar die begeven het nu ook al. Yep, ik houd het bij vetplantjes en rotsplantjes. Die kan je verwaarlozen zoveel je wilt :')

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbaar! Ik zou ook graag kruiden plantjes willen maar denk dat ze het toch niet gaan overleven :)!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha geweldig... komt me erg herkenbaar voor.... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hihi moest gelijk aan dat liedje denken aan het begin van je tekst al... Denk inderdaad dat jij een klein tuintje in je hart hebt!

  BeantwoordenVerwijderen