dinsdag 6 januari 2015

Oliebollen, vetbollen en poezenvermaak!

Afgelopen week las ik een leuke tip wat je met een resterend oliebollen overschot, na oudejaarsavond  kon doen. Je kon ze met een touwtje in de boom hangen om de vogeltjes mee bij te voeren. Nu zal er in mijn huishouden nooit een oliebollen overschot zijn, want ik ben er zo onwijs gek op. En ik zie mijzelf in gedachten ook niet echt die oliebollen in de boom hangen, die bij ons voor de deur staat.

Wel vroeg ik mij door deze tip wel af, wanneer ga je die vogeltjes nu eigenlijk bijvoeren? In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Helemaal als het vriest of als er een dik pak sneeuw ligt. Je moet toch haast huilen als je aan zo een arm vogeltje denkt wat hongerig en ijskoud in een boom zit. Ik ben wel zo een figuur, wat dat zo ontzettend zielig vind.Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Als het erg koud is s'nachts verliezen kleine vogeltjes soms wel 10 procent van hun lichaamsgewicht. Dat is best heel veel voor zo een piepklein vogeltje. Je kunt die klein rakkertjes dus best wel een beetje extra voeren.

Vogels komen daarom in de winter veel gemakkelijker in de buurt van uw huis. In ruil voor een beetje voer laten ze zich soms heel erg goed bekijken! Je kunt kleine stukjes brood of beschuit kruimels neerleggen, maar ook vetbolletjes of pinda slingers..Natuurlijk kun je voor een leuke prijs die vetbolletjes of pindaslingers kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Ik heb ze gekocht, ik was dit jaar een beetje lui, op dit gebied.

Nu hebben wij natuurlijk ook 4 van die miauwende rakkers in huis wonen, en geeft dat een onwijs groot vermaak voor ons als ik de vetbollen buiten ophang. De vogeltjes blij, de poezen hebben het druk met loeren naar de vogeltjes en ...Ach .. Wij hebben het dan ook weer veel drukker op de dag....
Met de planten elke keer terug zetten in de vensterbank...


Nu maar hopen dat de fladderende rakkertjes, ook snappen dat ik met mijn camera zit te wachten tot ze er aan gaan zitten eten...

Zou jij deze producten kopen of zou je ze zelf maken?


11 opmerkingen:

 1. We hebben zo'n vogeltaart gekregen en daar leggen we steeds een stukje van in ons zelf getimmerde nutella vogelhokje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn ouders hebben echt wel tien van die bollen hangen in de tuin, het is er bijna een vogelreservaat, zo veel vogeltjes komen er op af :-) Zelf heb ik enkel een terras.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat lief ben je ook! Er bestaat ook pindakaas voor vogels... Daar ben ik pas sinds vorig jaar achter!! Geef je gelijk dat je ze gewoon hebt gekocht :-) zelf heb ik ze niet want ik heb geen tuin of balkon. Lijkt mij enige om je poezenkinderen te zien als de vogels aan het eten zijn! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hangen hier ook elke winter bolletjes neer en als er wat brood over is, dan gooien wij dat ook altijd in de tuin neer. Ik vind het ook altijd zo leuk om te zien hoe alle vogeltjes er op afkomen en ervan gaan eten. Alles weer terugzetten in de vensterbank is ook heel herkenbaar. Mijn kat Floris zit ook altijd te loeren en ik vind de, zoals ik het noem, kakakauw geluiden ook zo grappig die hij dan maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben ook altijd veel eten voor de vogels, mijn moeder vind het altijd leuk dat er zoveel bij ons in de tuin komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ga elk weekend de eendjes voeren, haha.! xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik hang er ook altijd in me tuin & als we s'middags aan het eten zijn zien we er soms vogeltjes er naar toe vliegen om te eten, vind ik zo mooi om te zien!
  Tuurlijk staren onze poezen dan ook meteen naar de vogeltjes!
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb vanmiddag ook een pak met vetbollen en zaadjes gekocht. Leuk om dan die vogeltjes in je tuin te zien =)

  *Ik kom er zojuist achter dat ik je nog niet 'officieel' volg..* Shame on me... Heb je meteen gevolgd!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik koop nootjes en vul dan ons hangertje met lekkers voor de vogeltjes. De poezen hier die kijken dan vanachter het glas hun ogen uit. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Helaas heb ik geen plek om de vogeltjes te voeren maar het geeft wel altijd een leuk gezicht :)

  BeantwoordenVerwijderen