donderdag 23 oktober 2014

De 5...."Veeg je herfstdip onder de vloerkleed" tips!....Eigenlijk is het wel een beetje dubbel,.. Ik vind de herfst helemaal niet een heel vervelend seizoen. De kleuren van de natuur zijn dan geweldig. Ik geniet van de regen die hard tegen de dakramen tikt en voel mij veilig in mijn huisje, als de wind om de nok van het dak heen giert..

Toch loert er altijd een groot  gevaar om de hoek bij mij en dat is een dikke vette herfstdip. Dit kan ik krijgen door een tekort aan daglicht. Ik weet uit eerdere ervaringen dat een stevige  herfstdip niet echt fijn voelt.Toch zijn er bij mij wel een aantal dingen de helpen de herfstdip te voorkomen en of te verminderen.. Wil je weten welke, lees dan eventjes mee?Probeer op tijd naar bed te gaan, Een goede nachtrust is heel belangrijk om op de dag goed te kunnen functioneren. Zorg er wel voor dat je slaapkamer niet te warm is, want ook een bloedheet warm hol,  slaapt echt niet lekker!

Ook structuur in je dagritme kan onwijs veel helpen. Op tijd je warme mandje uit. Op redelijk vaste tijden eten wil hier ook aan helpen> Buiten dat het gezonder is geeft het ook houvast en de meeste mensen functioneren dan echt beter.Probeer regelmatig , gezond en afwisselend  te eten. Verse groenten en fruit hebben hier natuurlijk wel de voorkeur bij. De groenten van het winterseizoen zijn wel wat zwaarder. En echt,  een mens heeft hier in de wintermaanden meer behoefte aan. De natuur laat het tenslotte niet zomaar in de wintermaanden groeien.

Neem regelmatig je ontspanning, de boog kan namelijk niet altijd gespannen staan. Plan een avond bioscoop in je agenda, een  leuke lunch met een vriendin, een uitstapje naar een museum of het winkelcentrum.  Zet het uitstapje ook echt in je agenda...En ga daadwerkelijk, ...geen uitvluchten verzinnen, ongeacht welk weer het is,welke  onzekerheden, of misselijkheden, die om de hoek komen kijken. Geen slappe smoesjes...Gaan!

Probeer zo veel mogelijk daglicht mee te pakken.Probeer als het kan in de morgen naar buiten te gaan. Het daglicht is dan het sterkste...Het hoeft geen topsport te zijn ..wandelen, boodschappen doen, hond uitlaten of 10 x langs die leuke jongen zijn huis lopen in de hoop dat ( je weet naar nooit!).......Hop naar buiten!
Het zijn een 5 tal kleine tips en ze kunnen echt helpen, maar heb je nog steeds zo iets van... Nouhhh, ik heb alles geprobeerd !Het helpt echt niets! Schaam je dan vooral niet!

Overweeg dan toch eens om even een gesprekje met de huisarts aan te gaan over lichttherapie of bv eventueel extra vitamine D...Tenslotte hebben vrij veel mensen  last van een herfstdip en is de huisarts hier veel bekender mee dan wij denken ..

Donkere dagen kunnen lang duren, en helemaal als je je niet tof voelt..
Succes!38 opmerkingen:

 1. Toffe tips. Mijn skatje en ik zouden de perfecte personen voor licht therapie zijn. Stef kan echt soms depressief worden van donkere dagen. Vooral wanneer je met donker de deur uit gaat en ook weer met donker thuiskomt! Serieus overwogen om eens naar de huisarts te gaan maar hij "gelooft" niet in lichttherapie! Thanks voor de tips ;-) Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja daar hebben de "skatjes"wel vaker last van dat ze het niet geloven...de tips zijn ervaringen en ook de lichtherapie is een ervaring, zelf heb ik ook aanleg voor een najaarsdepressie, vandaar dat ik er ook in dit artikel over heb geschreven...er zijn veel mensen die dit soort vervelende klachten hebben...

   Verwijderen
 2. Fijne tips! Ik heb sneller in de herfst last van een dipje. Ik probeer altijd wel genoeg daglicht te pakken, want dat heeft echt veel invloed op hoe je voelt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daglicht heeft inderdaad veel invloed op je gesteld en gemoedsrust, ik weet ook niet hoe het kan maar het is ook echt zo...

   Verwijderen
 3. Fijne tips :)
  Leuk om te lezen!
  Inderdaad de donkere dagen zijn niet zo leuk, maar we proberen er het beste van te maken :)
  X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. donkere dagen zijn helemaal niet leuk, maar als de dagen door een herfstdip nog donkerder worden, dan ben je helemaal niet blij....ik probeer er ook altijd het beste van te maken...

   Verwijderen
 4. Ugh, vind het maar niks dat zaterdag het uur verandert, des te vroeger het donker is 's avonds des te meer moe ik me voel! Goeie tips wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt inderdaad, dat het invloed heeft op je gestel, niet echt leuk, maar ik weet dat de tips niet alles voorkomen , maar het wel iets lichter kunnen maken...

   Verwijderen
 5. Goede tips! O ja, dit weekend stopt de zomertijd, is ook zo... Regelmaat en ontspanning, hele belangrijke dingen. En verwennen, dat ook ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tuurlijk is het belangrijk om je zelf af en toe te vertroetelen of jezelf te laten vertroetelen.... ;-) een hersftdip is vaak een combi van een heleboel factoren en vaak zijn symptomen te verminderen door dit soort dingen te doen...echt...ja en dan die klok, daar schiet je spontaan van aan het janken, dan word het ineens zo vroeg donker!...bleh!

   Verwijderen
 6. Goeie tips! Ik vind het zelf heel lastig als ik smorgens vertrek als het donker is en het alweer donker is als ik thuiskom 's avonds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook heel erg lastig, toen ik nog veel s,nachts werkt had ik er ook veel last van...en dat voel je eigenlijk wel dat je dan te weinig daglicht ziet, dus in jouw situatie kan je er ook best wel behoorlijk last van hebben...

   Verwijderen
 7. Goede tips. Ik slaap altijd met mijn raam open. Of het nou vriest of niet! Heerlijk warm onder de dekens dan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ook altijd het raam op een kiertje, heerlijk , dan kruip je nog net een beetje doiper weg onder de dekens...

   Verwijderen
 8. Fijne tips! Ik ben dol op de herfst, maar word snel zo moe en energieloos doordat het zo veel donker is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan zeker wel kloppen dat hebben behoorlijk wat mensen...nee op dat gebied is het gewoon niet zo fijn dat het weer herfst is...

   Verwijderen
 9. Ooh! Super interessant! Ik heb eigenlijk nog nooit last gehad van een herfstdip... Deze tips zijn erg handig voor als ik het wel een keer zou hebben! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan heb je ontzettend veel geluk Juanita, een herfstdip is heel erg vervelend en voelt echt beroerd...xx

   Verwijderen
 10. Handige tips! Probeer ook zoveel mogelijk daglicht te krijgen en wat extra supplementen te nemen. Ik mis de zon wel hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik mis de zon ook, maar de hitte niet...wel baal ik dat het steeds korter licht is, dat vind ik niet echt heel fijn, maar ja, we verlangen gewoon weer naar de lente...

   Verwijderen
 11. Fijne tips, volgens mij begin ik nu al een dipje te krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Handige tips! Ik vind het echt heerlijk om in me eigen warme huisje te zitten, terwijl het buiten regent, mijn vriend vindt dat heerlijk als we slapen haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezellig is dat dat je dan lekker thuis bent, ik vind dat ook gezellig als het echt stortregent en ik lig in mijn bed en ik hoor de druppels op het raam....dat vind ik nu weer onwijs leuk aan de herfst!

   Verwijderen
 13. Handige tips. Ik heb echt altijd een dip tijdens de winter. Vooral voldoende slaap vind ik soms lastig, de dagen vliegen echt voorbij en soms zitten er te weinig uren in een dag haha. Ik moet er echt op letten vroeger te gaan slapen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. herkenbaar is dit wat je zegt, mijn dagen zijn ook vaak veel te kort, maar ja misschien een kwestie van echte prioriteiten stellen....ik moet mijzelf af en toe ook echt dwingen om naar bed te gaan...

   Verwijderen
 14. Ik heb dit nog nooit gehad, maar goede tips voor als ik het eens zou hebben!

  Liefs,
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad dat hoor je wel eens van mensen en dan is het best handig als je er iets van weet....en oppassen dat je het niet krijgt he ?..

   Knuffel Petra

   Verwijderen
 15. Het is inderdaad z├│ belangrijk om een vast ritme te houden.
  Ik ben nu ongeveer 2 maanden werkeloos en mijn hele ritme ligt eruit.
  Om 1 uur ga ik eens slapen en 12 uur later kom ik er een keer uit
  & met de dag word ik alleen maar moeier en moeier, pff.
  Tijd om er wat aan te gaan doen hihi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tjonge, Nou Rebecca, daar zou je eigenlijk inderdaad wel iets aan moeten gaan doen, want het klinkt misschien een beetje truttig, een slechte gewoonte afleren duurt zo lang en is zo verschrikkelijk lastig....en inderdaad als je te lang in bed blijft liggen word je inderdaad steeds moeier, omdat je ritme compleet verstoord is...lief dat je zo openhartig reageerde, dat kan ik wel waarderen...

   Verwijderen
 16. Heel goed deze blogpost. Bij mij staat ook een dergelijk iets nog op de planning. Ook ik herken de klachten die kunnen komen in dit jaargetijde, en dat terwijl de natuur vaak zo mooi is.
  Je geeft goede tips.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Mijn man en ik zijn beide heel gevoelig voor dit soort klachten , dus proberen wij er altijd erg alert op te zijn en van de week dacht ik, hmmm hier kan ik best wel eens iets over schrijven...het is ook heel dubbel zulke dingen, buiten is alles zo mooi en je kan je zo ellendig voelen van een herfstdip!

   Verwijderen
 17. Op tijd naar bed gaan moet ik echt in deze tijd van het jaar wel doen want anders word ik echt niet wakker. En ook zoveel mogelijk daglicht proberen mee te pikken, vooral in de weekenden probeer ik dat echt te doen zodat de accu dan voldoende kan opladen voor een nieuwe week en ja, leuke dingen plannen helpt ook echt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hmm, hier is het wel hetzelfde, ik ben haast niet uit mijn bed te krijgen...maar ik heb merk wel dat als ik er aan toegeef dat het veel erg word...dus ik probeer al deze tips te doen zodat ik er zo min mogelijk last van heb...en die van het daglicht, dat heeft echt dat effect....

   Verwijderen