dinsdag 9 februari 2016

Grip op je knip: Achterstallige betalingen...


Als iets ook in de huidige tijd nog vaak een groot taboe is, dan is het wel dat je achter loopt met de betalingen van je rekeningen of schulden hebt. Ergens ook wel een beetje logisch, want als je bij de super staat met een paar boodschappen en je staat de centjes echt uit te tellen aan de kassa voelt dat helemaal niet fijn...Een hoop mensen met schulden durven de postbode dan ook niet aan te kijken, want die man of vrouw weet precies wat hij door de klep van de brievenbus van jouw adres schuift.


Veel mensen kunnen hun rekeningen niet makkelijk meer betalen. Dat heeft niet altijd met hun koopgedrag te maken, maar ook bijvoorbeeld, werkloosheid, echtscheiding of ziekte kunnen de oorzaak hiervan zijn. Leuk is anders om dat te ervaren. Je kunt er regelmatig niet van slapen, blijft er maar aan denken en weet niet hoe het op te lossen. Je verzint smoesjes tot je een ons weegt. tegen Jan en alleman, om dat je het heel erg vind en je kapot schaamt...

Ongeacht wat de oorzaak ook is, een ding durf ik wel te zeggen...Het kan echt iedereen overkomen! En zie het dan nog maar eens op te lossen.Makkelijk is het zeker niet maar vaak ook niet helemaal onmogelijk..



Mensen die achterstanden in betalingen hebben zijn geneigd om hun post niet meer te openen...en ik zou zeggen, als je in die situatie zit: begin hier direct mee..Je hebt dan al een begin gemaakt en misschien kun je ook nog wat met de volgende tips die ik voor je heb, Natuurlijk zijn niet alle tips bruikbaar. voor iedereen...

Gooi alle geopende lege enveloppen weg en sorteer de reclame en aanbiedingen er tussen uit.

Sorteer alle post uit op bedrijf en datum.


Bekijk de (eventuele) achterstallige rekeningen nauwkeurig en maak een overzicht van schulden.

Betaal je vaste lasten, zoals huur, zorgverzekeraar op tijd, zodat er geen nieuwe achterstanden bij kunnen komen.

Maak ook voor de achterstallige betalingen een aparte ordner..Dit is handiger met opzoeken en opbergen.

Bekijk je bestedingsruimte die over is na aftrek van noodzakelijke lasten en voeding, En neem contact op eventuele schuldeisers over betalingsregelingen. Mijn voorkeur hierbij gaat uit naar schriftelijk, zodat afspraken goed duidelijk zijn voor beiden partijen en er geen ruimte is voor welles/nietes discussies..

Vraag na een eventuele telefonische afspraak een bevestiging over de afspraak per email of post.

Houd je aan de  afspraken die je gemaakt hebt.

Maak een overzicht waarin je elke maand opschrijft wat je die maand afgelost hebt. Op een bepaald zie je dat het effect heeft en dat geeft een heel goed gevoel...

Zeg alle abonnementen waarvan je al weet dat je ze niet meer wenst te gebruiken na de opzegtermijn al op, Ook al is het vroeg. het kan wel en jij kunt het niet meer vergeten..Ook hier even een schriftelijk bevestiging van vragen.

Neem ook contact op met bedrijven waar je op afbetaling kunt betalen..Bespreek dat je NIETS meer wilt kunnen bestellen.



Als iets opgelost is, haal je dat gedeelte uit de map en dat stop je  in een gesloten enveloppe...
Bewaar dit een tijdje, want er komen heel soms nog vreemde naheffingen en dan heb je alles toch nog, als het nodig blijkt te zijn( net zo goed als jij je zaken niet altijd op orde hebt gehad, gaat er ook bij bedrijven wel eens iets behoorlijk fout...)

Lukt het niet om dit soort achterstallige rekeningen te betalen of af te lossen, bespreek dit met iemand die dicht bij je staat...2 mensen altijd weten meer dan 1... Neem eventueel contact op met schuldhulpverlening en zoek een cursus budgetbeheer op in jouw gemeente. Deze zijn meestal gratis of heel erg goedkoop...

Laat het niet op zijn beloop....Dit soort problemen lossen echt niet ineens, spontaan op!...

15 opmerkingen:

  1. Dat lijkt me heel erg idd om in zo’n situatie te zitten. Ik heb zelf ook een moment gehad waarin ik niet veel geld had wegens een verkeerde zakelijke beslissing. Als het moet kan ik me makkelijk aanpassen, zelf heb ik niet veel nodig. Maar gelukkig heb ik ook genoeg momenten dat ik ook te veel heb. Je vaste lasten eerst afhandelen vind ik ook erg belangrijk. Abonnementen opzeggen vind ik een goed idee, omdat er veel te veel is wat wij niet eens nodig hebben. En blijf zoeken wat je kan besparen op al de kosten. Belangrijk is om je kop niet in het zand te steken. Al weet ik dat het makkelijk gezegd dan gedaan is als je niet in zo’n situatie zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier kan ik niet goed over meepraten maar als ik een programma als dubbeltje op zijn kant zie weet ik dat er veel mensen zo leven. Zelf doen ze er dan vaak weinig aan want zelf een kasboek starten lijkt me nou niet moeilijk zeker als je werkloos bent en de hele dag niets te doen hebt. ALs je dan €1600 aan boodschappen doet in de maand bij de Appie gaat er dan geen lampje branden. Natuurlijk zijn er veel mensen die er echt niet bewust voor zo'n situatie kiezen maar met je bovenstaande tips zal het vast een stukje beter gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed stuk, Petra. Ook goed dat je zegt dat het iedereen kan overkomen, en dat is gewoon een feit.
    Gisteren 2 nieuwe ordners gekocht, nou ja... mapjes werden het. Mijn man wilde geen ordners. Ik wil alles netjes en overzichtelijk opbergen, overzicht is zo belangrijk.
    Ik maak echt alle post open. In het verleden schrok ik mij een pukkel als ik zag dat iets te laat was.. Ik heb geen abonnementen, ik begin daar niet aan. Het enige wat ik niet op zeg is de postcodeloterij, puur omdat je natuurlijk hoopt eens een bak met geld te winnen en je wilt niet dat de hele straat feest viert en dat jij het nèt hebt opgezegd... lijkt mij echt een nachtmerrie, hahaha...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed artikel! Zelf ben ik hier nog niet echt mee bezig, maar ik moet er in mijn studentenleven weleens aan denken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een heel handig en informatief artikel. Ik heb vroeger redelijk wat schulden hier door gemaakt (rekeningen vooruit schuiven en vergeten te betalen). Gelukkig zijn die allemaal afbetaald, maar moet er niet meer aan denken omdat nog eens mee te maken. Dus alles open ik en word gesorteerd en bijgehouden x

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik begrijp niet goed waarom sommige mensen bewust hun betalingen zo uitstellen. Een vergetelheid kan altijd gebeuren, dat snap ik, maar gewoon weken en maandag wachten en de aanmaningen laten opstapelen? Dat kan ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een fijn en goed artikeltje!!! :) en erg leerzaam!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Super dat je hier een artikel over maakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het kan inderdaad iedereen overkomen! Als ik mijn loon heb dan zet ik vaak alles op een rijtje wat ik moet betalen en wat ik nog kan besteden. Zo heb ik het beste overzicht en kan ik ook zien wat ik kan sparen. Bij dat programma heb je wel sommige mensen die het er een beetje na maken. Ik vond trouwens bij 1 aflevering het zo erg dat ze zoveel aan boodschappen uitgaf maar ook nog eens bij de voedselbank zit

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijne tips! Ik zou zelf nog wel iets overzichtelijker kunnen zijn met betalingen, qua dingen bijhouden in een map (ik gooi het meestal bovenop de map, oeps), maar als ik een rekening binnen krijg betaal ik het eigenlijk altijd meteen. Ik ben heel bang dat ik het anders vergeet en er dan een tijd later allemaal lijken uit de kast vallen om het maar zo te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het kan inderdaad iedereen overkomen, vanaf dat ik mijn loon krijg neem ik alle facturen bekijk ik de datums wanneer ze moeten betaald zijn. Zitten er facturen tussen die begin de maand moeten betaald worden dan doe ik dat eerst en de andere berg ik weer op tot dat Dimitri zijn loon is gestort, als ik de facturen heb betaald kijk ik hoeveel ik over heb zodat we zeker onze lening van ons huis kunnen betalen en de rest van het geld is dan voor noodzakelijke dingen zoals boodschappen doen enz...! Fijne tips Petra :)
    X

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een mooi artikel! Ik moet eerlijk zeggen dat ik me heel goed kan voorstellen dat mensen in de problemen komen, daar heb ik alle begrip voor. Wat ik wel eens lastig vind is horen dat mensen dat struisvogelgedrag vertonen. Daar kan ik echt niet bij, maar dat ligt misschien ook aan hoe ik ben opgevoed.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. petra wat goed dat je hier aandacht aan besteed, er zijn teveel mensen die schulden hebben en zich ervoor schamen ik heb dit ook van dichtbij meegemaakt. Super artikel en mooie tips waar iedereen het zijne/hare uit kan halen

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik kan mezelf hierin niet herkennen, maar het kan zeker iedereen overkomen. Handig artikel voor velen!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik moet zeggen dat ik altijd alles sorteer en alles netjes uitwerk. En natuurlijk kan het eens voorkomen dat een rekening even uitgesteld word maar betalen doe ik altijd. Dus echt achterstallige rekeningen heb ik eigenlijk niet! Gelukkig maar!

    BeantwoordenVerwijderen