donderdag 13 augustus 2015

Serieuze zaken: Shop addiction ...

We doen het allemaal wel eens, zowel vrouwen als mannen...Vrouwen kopen dan meestal parfums, schoenen, kleding of cosmetica. Het is gewoon heerlijk om iets leuks voor jezelf te kopen..Helemaal als het dan ook nog in een luxe tasje of prachtig ingepakt mee naar huis gaat..Tja vrouwen hebben de naam maar mannen kunnen er ook echt wat van!....Mannen schaffen dan vaak gereedschap, een nieuwe mobiel, iets leuks voor een computer of een andere handige gadget aan. Mannen en vrouwen genieten daar beiden net zo van , iedere op hun eigen manier! Niets mis mee, zou ik zo zeggen en dat klopt ook wel. Ik vind winkelen zelf ook erg leuk en ook mijn man vind het best leuk om zo af en toe iets leuks voor zichzelf te kopen. Helemaal als we er een tijdje voor gespaard hebben en er dan ineens een onwijs mooie aanbieding is.

Een heel ander verhaal word het als je dingen koopt " alleen " om het gevoel wat je krijgt van het kopen van mooie spullen. Tja de kick van het gevoel wat je krijgt van iets kopen kan echt verslavend zijn...Behoorlijk vervelend voor de shopaddict zelf, want die worden vaak chagrijnig van het niet kunnen of mogen shoppen. Eigenlijk vind ik het vaak nog vervelender voor de mensen inomgeving die de shopaddict vaak (onbewust) meetrekken in hun verslaving...

Een tijdje terug bleek dat er 90.000 meer Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar genoodzaakt waren zich te melden bij een project voor Schuldhulpverlening dan het jaar ervoor...(Als je bedenkt dat er in de Amsterdam Arena 53.500 bezoekers passen, dan weet je ongeveer hoeveel dat er werkelijk zijn)  Ook bleek dat van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar, 20% een schuld heeft van ongeveer 2.500 euro....Dat zijn echt veel jonge mensen die nu al behoorlijk in de financiĆ«le shit zitten

Natuurlijk hoeft veel te kopen niet direct te leiden tot schuldenproblematiek, maar het kan wel een van de oorzaken zijn. Tenslotte geven we allemaal wel eens net iets te veel uit. Als je dan even op je rem trapt en eventjes wat zuiniger aan doet, kom je helemaal niet in de problemen..


Shopaddicts kunnen helaas niet zo makkelijk op hun rem trappen. Ze zijn geniaal als het aankomt op zichzelf en hun omgeving in de maling nemen. Het komt allemaal wel goed, denken ze.... Jaja! Zo bedenken ze ook allerlei manieren om het ene gat met het andere te vullen. Geen fijne ontspannen manier van leven is dat.

Op een bepaald moment steken ze hun hoofd nog verder in het zand en maken ze ook bv. de rekeningen en bankafschriften niet meer open. Mensen kunnen op dat gebied geniaal zijn met schuiven en dichten van gaten ..Een grote schuldenlast opbouwen is vaak een wat langer proces. Uiteindelijk klopt mijnheer de deurwaarder uiteindelijk aan de deur en dan valt vaak pas het doek...

Ze zijn vaak ook  geneigd hun aankopen te verstoppen voor anderen of erom te liegen. Goede vrienden en familie zijn vaak geneigd zijn om kritische vragen te stellen zoals: Waar doe je dat toch allemaal van? Zo valt het mensen echt pas heel laat op dat er een behoorlijk groot probleem speelt...

Nu zijn er natuurlijk best erg veel tips om de " Shop" problemen te verminderen zoals..Vermijd je favoriete winkel, Neem contant geld mee. Zet jezelf op budget. Zoek bezigheden...Maar de beste die ik toch wil geven ( en dit klinkt echt hoog en hoog bejaard)...Ga niet tot in de treure zitten proberen als het niet lukt,..... Zoek hulp...

Je bent echt niet de enige!.. Zeker weten!
Zware kost op een warme dag als vandaag, maar wel 100% vanuit mijn hart gemeend ..
Dank jullie wel voor het lezen...


13 opmerkingen:

 1. Het lijkt me zo lastig. Zelf laat ik ons geld heel graag rollen, maar ik weet wel precies of het kan. Ik ben qua financieren heel strikt. Deze maand is het heel krap door de aankoop van de keuken en babykamer die beide betaald zijn deze maand, maar we sparen het snel genoeg weer op!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat je hier over schrijft! Denk zeker dat er veel vrouwen (maar misschien ook mannen) zijn die hier moeite mee hebben. Ik zelf had er in mijn pubertijd ook een handje van maar nu ben ik echt precies het tegenovergestelde :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wauw mooi artikel heb je geschreven petra!! :) goede tips! Wel lastig en vervelend om shop addicted te zijn... ik shop nu te weinig ( zit nog in mijn no buy challenge ) en ik moet geld terug gaan betalen .. Daar hou ik nu rekening mee.. voorheen was het lang leven shoppen en geld uit geven...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind je artikel erg toepasselijk bij mijn No-Buy challenge, al heb ik geen schuld ik wil er ook niet graag inzitten dus daarom doe ik er nu gewoon vanalles aan om te letten op mijn uitgaven.
  Ja ik ben een shop addict, vooral in winkels als Action en Xenos. Maar ik merk nu, door het minder uitgeven, dat hetgene wat ik uitgeef meer waard is dan van die nutteloze dingen.
  Besparen geeft mij een goed gevoel (en hopelijk anderen ook).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed geschreven! Ik kocht paar jaar geleden alles wat ik wilde maar nu ook mede door mijn dochtertje koop ik bewuster en alleen echt als ik iets nodig heb. Ik vind juist nu geld sparen veel leuker en krijg er ook een kick van ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed geschreven! Ik ben zelf gelukkig niet shopverslaafd, maar ik was vroeger wel van het motto: geld moet rollen en gaf ik mijn loon van mijn bijbaantje al snel weer uit, maar ik ben met de jaren steeds zuiniger geworden. Ik zal straks na mijn studie wel een studieschuld hebben, maar dat kon helaas niet anders en uiteindelijk doe je dat ook wel zodat je straks een betere kans hebt op een baan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal Petra :) Goed dat je hier aandacht aan besteed. Gelukkig ben ik niet zo van de dure spullen, ik let altijd op de kleintjes. Wat je niet hebt kan je ook niet spenden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. goed geschreven.! ♥ soms laat ik me ook iets teveel gaan, maar ik heb gelukkig nergens of bij niemand schuld. daarnaast probeer ik ook altijd een bedrag op mijn spaarrekening te zetten xx liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb geen schuld, maar een beetje shop addict ben ik toch wel hoor! Gelukkig weet ik altijd wel eerst een heel deel op mijn spaarrekening te zetten en dan ben ik ook heel strict dat ik alleen mijn spaarrekening gebruik voor belangrijke dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn no buy month is jammerlijk gefaald. Wat een verleidingen ook. Gelukkig kop ik wel dingen als ik het kan veroorloven anders geef ik geen cent uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Soms laat ik me even gaan.. maar ik ben dan wel blij met alles en heb zeker geen spijt. Goed geschreven Petra! Gelukkig lieg ik nooit over mijn aankopen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi geschreven! Het kan mij weleens verbazen hoe sommige vrouwen aan de ene kant klagen over hoe weinig ze hebben om te eten, maar aan de andere kant weer de nieuwste lipsticks van mac kopen! Dat klinkt idd shopaddict! Lijkt me vreselijk als je je niet in de hand kan houden. Idd wat je schrijft Hulp vragen! Maar dat is moeilijk.... zeker als je blogt of Veel blogs leest, is er altijd wel iets te wensen.
  Groetjes Sabrina

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb geen schuld, maar eerlijk? Ik ben een shop verslaafde hahaha :)
  Leuk geschreven Petra!
  X

  BeantwoordenVerwijderen