zondag 19 januari 2014

Jaja... al die heel goede voornemens..

Als ik het deurtje open, grijnst hij mij aan vanaf een Crosstrainertje, strakke billen in een klein zwart wielrennersbroekje, een glimlach van oor tot oor , met een tandpastasmile gehalte waar je u tegen zegt.Ja hoor denk ik bij mijzelf, de sociale druk word weer opgevoerd en de goede voornemens worden je onder zachte dwang door je keeltje geduwd.Onbeperkt sporten, de eerste 3 maanden voor 10 euro! Zucht,.. even glijd mijn kritische blik naar beneden over mijn eigen lichaam en ja hoor, er komt haast een klein minderwaardig complexje om het hoekje gluren.Ik ben op dat moment al lang blij dat het niet de folder is van een of andere kliniek waar men gespecialiseerd is in siliconen anders was ik dus emotioneel waarschijnlijk gigantisch de pineut!Want zo een sportschool trek ik geestelijk nog wel!Nijdig sla ik het deurtje van de brievenbus dicht en de sportieve jongeman verdwijnt weer snel achter het groene deurtje…
Een uurtje later, realiseer ik mij dat ik op zoek moet naar een kleine attentie voor mijn buurvrouwtje, en ik vertrek langzamerhand richting een drogisterij. Aangekomen bij de drogist, sleep ik mijzelf langs de schappen, met in mijn achterhoofd de jongeman met zijn Crosstrainertje, die op mij wacht in de brievenbus. Aan de linkerkant van mij word een bordje opgehangen dat de middelen om te stoppen met roken in de aanbieding zijn. Ik laat mij ondertussen nog net niet op de grond vallen om de grond te zoenen dat ik al een tijdje niet meer rook! En mij dus niet op de een of ander manier gemanipuleerd hoef te voelen dat ik weiger te stoppen met roken vanaf 1 januari.Als ik mij met het kadootje richting de kassa begeef zie ik haar staan, …een juffrouw die een koprol in een TL balk kan maken die pakken en repen met ….Euuuh ja wat is het eigenlijk?…een soort van astronautenvoer?…een emulsie die je kan vergelijken met behanglijm?….aan het opstapelen is, die uiteindelijk tot doel hebben, jahhhhhh …ze beloven het zelfs nadrukkelijk…Gewichtsverlies! Ik zucht en voel een lichte irritatie opkomen bij mijzelf. Was dat maar zo simpel!
Nadat ik betaald heb struin ik in gedachten de winkel weer uit. Met de meeste goede voornemens loopt het tenslotte niet goed af. Mensen nemen zich vaak voor om per 1 januari allerlei slechte gewoontes achter zich te laten, of allerlei gezonde dingen nu echt eens te gaan doen. ‘Ik stop met roken en neem een abonnement op de sportschool’, dat soort kreten hoor je deze dagen overal om je heen. En als het mislukt voelen we ons gelijk een beetje minderwaardig, vreemd maar waar.


De meest genoemde verklaring voor het niet volhouden van al die goede voornemens is nog altijd het veronderstelde gebrek aan wilskracht, zelf denk ik dat het ook afhankelijk is van andere omstandigheden.Terug thuis aangekomen weet ik ondertussen wel wat mijn goede voornemen is voor de rest van dit jaar. Het lijkt mij persoonlijk een mooi voornemen voor de rest van het aankomende jaar, is dat ik mij meer ga richten op de dingen die ik zelf kunnen doen om mij leven prettiger te maken. Ik begin met een sticker op de klep van de brievenbus te plakken....Vandaag!

Petra ...

1 opmerking: