vrijdag 22 januari 2016

5 manieren om makkelijker met "haast hebben" te kunnen dealen...Snel , snel, ....even nog dit, ...Snel even nog dat....en ...en....Je moet op tijd bij je opleidng zijn, je vriend wacht....Je moet de bus halen en het postagentschap sluit ook zo...

Haast? Haasten is gewoon echt niet grappig, ...Niet voor jezelf om te hebben. En het is ook niet voor anderen, als jij altijd haast hebt. Mensen die altijd haast hebben zijn vaak niet de allergezelligste mensen om mee om te gaan. Ze voelen zich namelijk vaak opgejaagd en laten we elkaar geen watje noemen. Mensen die zich opgejaagd voelen, voelen zich gewoon niet prettig...Iemand die zich niet prettig voelt is ook niet prettig om mee om te gaan...

Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen te doen of laten om jezelf minder gehaast te laten voelen..Bij mij helpen ze allemaal toch wel iets..

1. Gebruik weer eens een papieren agenda.  ...Een papieren agenda haalt je even uit de digitale "wereld" en  geeft vaak meer een ruimtelijk overzicht in wat er daadwerkelijk in je planning staat. Plan de dingen niet te strak in, en realiseer je tijdens het in plannen van nieuwe afspraken ook dat je tussendoor iets moet eten, jezelf om moet kleden en je misschien wel even op de bus moet wachten.

2. Probeer wat minder naar anderen te kijken. Geen mens is namelijk het zelfde en geen mens kan precies hetzelfde op een dag. Door jezelf te vergelijken met anderen kun je jezelf onbewust een bepaalde druk om te presteren opleggen..Niet doen, ....Jij bent jij....Uniek en enig in zijn of haar soort....3. Neem toch echt de tijd ..Weet jij hoeveel keer per dag de brug daadwerkelijk openstaat?.Nee...Ik ook niet! Het is echt de meeste gebruikte smoes die je hoor als mensen te laat komen. Vraag je zelf eens af hoe erg het is dat je de bus hebt gemist omdat je even ging zitten om op je gemak een broodje te eten en een kopje thee te drinken voor je de deur uit gaat...Ook bij jou kan de brug ineens onverwachts wel eens openstaan....Toch?

4.Kijk eens echt om je heen. Als je buiten bent, lach naar mensen en bewonder dat mooie bloemperk eventjes als je er langs loopt. Neem het bewust in je op, wat je ziet.....Probeer even alleen bezig te zijn met waar je mee bezig bent en niet te denken aan alle dingen die je nog "moet" gaan doen..De helft ervan moet je niet doen, die wil je doen....

5. Zeg eens nee... Fijn he? Het is weekend!.... Lekker vrij!....Euhhh Lekker vrij? Vaak zijn onze weekenden helemaal niet vrij. Zitten ze ook nog helemaal volgepropt met allerlei sociale bezigheden...Tante Annie wil op bezoek komen, Je zusje wil met je gaan shoppen,..... Je hebt ook nog een voetbalwedstrijd van je neefje waar je moet gaan kijken..Zeg eens nee tegen al die verzoeken en sociale "verplichtingen"...Soms ben je aan het einde van je vrije weekend nog vermoeider dan op vrijdagmiddag en je zo uitkeek naar je vrije weekend..

De hele zondagmiddag op de bank een boek of tijdschrift lezen, met een pot thee is soms echt nodig om de accu op te laden...Telefoon uit, lekker in je onesie, muziekje aan en een stuk chocolade wegwerken... Die momentjes op jezelf, daar kom je van bij.... Je onthaast....Jij bent die momentjes namelijk dik en dik waard...Plan ook die nietsdoedag gewoon in je agenda.. 

Voel jij je vaak gehaast? ..Wat doe jij om minder gehaast te zijn?...


Beeld: Pixabay.com

17 opmerkingen:

 1. Om me heen kijken, dat doe ik ook om minder gehaast te zijn. Ik ben een vrij druk persoontje en altijd druk druk druk ;) Tegenwoordig let ik meer op mijn ademhaling, maak ik me minder druk en probeer ik meer in het hier en nu te zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig artikel. Zelf heb ik hier gelukkig niet zo last van, maar plannen blijf ik lastig vinden!
  XOXO esmee

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms als ik zenuwachtig ben kan ik gehaast doen. Helemaal niet nodig maar goed. Ben een reheltante dus meestal is alles al geplanned zonder agenda. Wel baalde ik laatst enorm voor n afspraak. Was flink stuk rijden en zou een half uur te vroeg zijn. Ondertussen stopte mijn navigatie. Ging het heel hard regenen en uiteindelijk daardoor n ongeluk. Was dus 10 min te laat. Ben dan niet op mn best hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een hele fijne artikel!!! Ik weet van mezelf dat ik niet te veel moet gaan plannen... Gewoon rustig alles op schrijven in mijn agenda... Haha de bekende smoes ´ de brug staat open ´ heb ik wel vaker gehoord. Zelf niet gebruikt...
  Ik probeer ook afspraken en dingen wat ik moet doen beetje verspreiden door de week heen... zodat niet alles op een dag is!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Opgejaagd, daar ben ik ook niet dol op, al ontken ik niet dat ik af en toe wel haast heb en soms laat ik mij opjagen door de situatie, wat niet altijd een slimme zet is. Ik heb minder moeite om nee te zeggen dan vroeger, maar het is wel lekker, soms betrap ik mijzelf net te lang door te gaan in het weekend als het om de blog gaat, terwijl het weekend is. Dat moet ik af en toe nog afleren. Maar dat is meer druk bezig zijn dan haast denk ik. Ik wordt wel rustig van dit artikel, dat is al fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk geschreven :)
  Ik jaag mij dikwijls op vooral tijdens de week omdat ik mijn trein moet halen voor te gaan werken, niet leuk! Maar in het weekend draag ik geen horloge zodat ik niet op uur moet leven en dan kan ik in alle rust genieten van het weekend ;) X

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Opgejaagd zijn vind ik wel een van de ergste dingen die er zijn. Verder voel ik me vaak weinig gehaast, ik ben altijd overal te vroeg..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb hier gelukkig nooit last van! Ben altijd overal te vroeg dat ik 10-30min kan wachten hahah. Is ook niet alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. De laatste tijd probeer ik toch weer een papieren agenda te gebruiken, maar ivm school is dit soms moeilijk! Alle info staat namelijk op onze digitale agenda. Opgejaagde mensen zijn inderdaad niet zo fijn om een gesprek mee te voeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fijn artikel zo voor het weekend! Dit weekend ga ik verven en ben ik druk druk druk, maar ik geniet dan extra van bijvoorbeeld een ontbijtje (en daar de tijd voor nemen) of door de stad fietsen en alle mooie dingen om mij heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Erg handig artikel! Ik ben echt altijd gehaast. Ik probeer mijn tijd wat beter in te delen, dat geeft wel iets meer rust. En alles wat ruimer plannen helpt mij ook wel. Liefs ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Erg handig artikel! Ik ben echt altijd gehaast. Ik probeer mijn tijd wat beter in te delen, dat geeft wel iets meer rust. En alles wat ruimer plannen helpt mij ook wel. Liefs ilona

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een fijn artikel! Ik ben soms ook veel te gehaast, ik ben erg blij met mijn papieren agenda en to do lijstjes ♥ xx Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Vooral minderen naar andere kijken en vaker nee zeggen, heb ik de afgelopen maanden meer geleerd om te doen. Het werkt echt, en jezelf minder taken geven en als het een keer niet lukt is het ook goed (ik werd dan nog wel eens boos op mijzelf) x

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik probeer nooit haast te hebben, ik wordt daar echt heel onrustig van. Thuis is het van... we hebben alle tijd, maar onderweg hoor ik dan... een file hebben ze niks over gezegd.
  Ik ga liever gewoon eerder weg. Als ik met de trein moet, dan zorg ik altijd dat ik ruim op tijd ben en als ik eeentje mis, is er niets aan de hand. Dan wacht ik rustig op de volgende.
  Eigenlijk heel dubbel als k het zo terug lees, degene die nooit haast heeft, baalt als die niet ergens op tijd is... en ik heb een soort van haast in die zin dat ik het weer relaxter vind om juist te vroeg weg te gaan zodat je op een reis weer rustig aan kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goede tips. We moeten eens wat meer bij de genoemde punten stiltstaan. En jezelf met een ander vergelijken is nog nooit iemand beter van geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Fijne tips! Ik ben zo ongeorganiseerd als wat dus ik kan NIET zonder mijn planner!

  BeantwoordenVerwijderen