dinsdag 29 december 2015

Dikke flubber, 3 bier...Daááááág goede voornemens....




Wanneer ik het deurtje open, grijnst hij mij aan vanaf een Crosstrainertje. Strakke billen in een klein zwart wielrennersbroekje, een glimlach van oor tot oor, gewapend met een tandpastasmile gehalte waar je u tegen zegt. Ja hoor, denk ik bij mijzelf, de sociale druk word weer opgevoerd. De goede voornemens worden je onder zachte dwang door je keeltje geduwd. Onbeperkt sporten, de eerste 3 maanden voor 10 euro! 



Zucht,.. even glijd mijn kritische blik naar beneden over mijn eigen lichaam en ja hoor, er komt haast een klein minderwaardig complexje om het hoekje gluren. Ik ben op dat moment al lang blij dat het niet de folder is van een of andere kliniek waar men gespecialiseerd is in allerlei siliconenzaken anders was ik dus emotioneel waarschijnlijk gigantisch de pineut! Zo een sportschool trek ik geestelijk nog wel! Nijdig sla ik het deurtje van de brievenbus dicht en de sportieve jongeman verdwijnt weer snel achter het groene deurtje…



Een uurtje later, realiseer ik mij dat ik op zoek moet naar een kleine attentie voor mijn buurvrouwtje. Ik vertrek langzamerhand richting een drogisterij. Aangekomen bij de drogist, sleep ik mijzelf langs de schappen, met in mijn achterhoofd de jongeman met zijn Crosstrainertje, die op mij wacht in de brievenbus. Aan de linkerkant van mij word een bordje opgehangen dat de middelen om te stoppen met roken in de aanbieding zijn. Ik laat mij ondertussen nog net niet op de grond vallen om de grond te zoenen dat ik al een tijdje niet meer rook! En mij dus niet op de een of ander manier gemanipuleerd hoef te voelen dat ik weiger te stoppen met roken vanaf 1 januari. terwijl ik  met het kadootje bij de kassa " wortel sta te schieten" zie ik haar staan, …een winkeljuffrouw die een koprol in een TL balk kan maken die pakken en repen met ….Euuuh ja wat is het eigenlijk?…een soort van astronautenvoer?…een emulsie die je kan vergelijken met behanglijm?….aan het opstapelen is. Uiteindelijk hebben die producten tot doel hebben, jahhhhhh …ze beloven het zelfs nadrukkelijk…Gewichtsverlies!

                                   ( zo te zien, gaat hij vast ook stopen met roken in 2016)

 Ik zucht en voel een lichte irritatie opkomen bij mijzelf. Was dat maar zo simpel! Logisch dat die pakken tot gewichtsverlies leiden. Ze zijn vaak zo duur.... je kan niets anders meer kopen en aangezien die spullen vaak, niet te vr.....  zijn, val je vanzelf wel af....Nadat ik betaald heb struin ik in gedachten de winkel weer uit. Met de meeste goede voornemens loopt het tenslotte niet goed af. Mensen nemen zich vaak voor om per 1 januari allerlei slechte gewoontes achter zich te laten, of allerlei gezonde dingen nu echt eens te gaan doen. ‘Ik stop met roken en neem een abonnement op de sportschool’, dat soort kreten hoor je deze dagen overal om je heen. En als het mislukt voelen we ons gelijk een beetje minderwaardig, vreemd maar waar.

De meest genoemde verklaring voor het niet volhouden van al die goede voornemens is nog altijd het veronderstelde gebrek aan wilskracht en motivatie, Zelf denk ik dat het ook afhankelijk is van een aantal andere omstandigheden.Terug thuis aangekomen weet ik ondertussen wel wat mijn goede voornemen is voor de rest van dit jaar.




Het lijkt mij persoonlijk een mooi voornemen voor de rest van jaar, en het volgende is dat ik mij meer ga richten op de dingen die ik zelf kan doen om mij leven snel prettiger te maken. Ik begin met een sticker op de klep van de brievenbus te plakken....Vandaag!....


Dikke flubber, 3 bier met die al " goede" voornemens....









( Een enkeling die mij al lang volgt zal dit stuk misschien herkend hebben, Het was namelijk een van de eerste blogs die ik ooit schreef voor heelgewoondagelijks . Ik kon het niet laten het iets aan te passen en weer te plaatsen)

24 opmerkingen:

  1. Ik ben het eens met jou voornemen! Gewoon doen wat voor jou het prettigst is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hahaha, zo leuk geschreven! Ik heb nooit goede voornemens, want ik weet dat ik het toch niet haal... (steekt ondertussen weer een sigaretje op... na 3 mislukte stoppogingen heb ik mij voorgenomen nooit meer te stoppen. Zo, dat is het eruit, momenteel het grootste taboe tegenwoordig, vreselijk)
    Begin januari ga ik een eiwit dieet doen, maar dat heeft te maken met een samenwerking en ja, er mag wel wat af. Al mijn kleding zit ietwat strak...
    Goed dat je verteld dat het wel of niet lukken van 'goede voornemens' ook afhankelijk is van bepaalde omstandigheden . Bij mij zijn ze verre van ideaal. (chronische pijn, stress)
    Ik ben ooit voor rugtraining naar de sportschool geweest totdat de fysiotherapeut het mij afraadde. En eerlijk gezegd, ik had ook geen zin meer (en geld voor een abonnement)
    Dus meer sporten zit er voor mij niet in...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. voor mij is het best herkenbaar dat je geen trek hebt om een stoppoging te ondernemen op het gebied van roken...ook op stoppen met roken ligt een heel hoge sociale druk en toen ik nog rookte gingen mijn haren van die druk onwijs van steigeren en stak ik er uit verzet nog eentje extra op...natuurlijk is het al dan niet slagen van goede voornemens ook afhankelijk van dingen zoals stress en of ziekte...je mag best weten al die zogenaamde sociale gewoonten zoals "goede voornemens"daar word ik altijd een beetje dwars van en zijn aan mij zeker niet besteed....

      Verwijderen
  3. Pfff, dat kan ik echt niet af he. Reclames met slanke sportieve mooie jongeren op die je zelf minderwaardig laten voelen. Zelf begin ik gewoon niet meer aan al die goede voornemens, het lijkt wel of die gedoemd zijn om te mislukken! Super dat je zo'n sticker gaat hangen, hahah!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eerlijk gezegd, trek ik mij er niet zo heel veel van aan, want ik ben er zelf niet zo gevoelig voor, maar als je er wel gevoelig voor bent, dan zijn dat echt dingen die je behoorlijk minderwaardig kunnen laten voelen als het dan niet lukt of zoiets...hihi, de sticker heb ik echt al een tijdje terug geplakt...maar nog, deed ik gisteren de brievenbus open en wat denk je?...een folder van de sportschool, ......die knul op de hometrainer heeft wel strakke billen, maar kan schijnbaar echt nog niet lezen ( knipoog)

      Verwijderen
  4. Hahaha, hoe zalig geschreven Petra! Groot gelijk dat je zo'n sticker hangt ;) Leve het genieten van het leven!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hahah een koprol door een TL balk, wauw. Hoe kom je er op!?
    Ik ben al een paar jaar niet meer bezig met goeie voornemens hoor, ik vind er niks aan en ben het er helemaal mee eens. Als je ergens mee wilt stoppen, of iets wilt bereiken dan moet je dat NU doen en niet vanaf 1 januari of vanaf maandag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi, een koprol in een TL balk? dat was een opmerking die mijn vader vroeger gebruikte bij het zien van heel slanke types ( in mijn familie zijn het allemaal stevige dames, dus ja die verzinnen onder elkaar ook wel eens opmerkingen om zich te wapenen tegen commentaar van mensen die ongevraagd menen dingen tegen je over je gewicht te moeten zeggen)....het is dus echt al een heel oude opmerking...ik ben het met je eens als je iets wilt die je het op het moment dat je het wilt en wacht je niet meer tot de eerste januari...

      Verwijderen
  6. Ook al is het een wat ouder bericht (in een nieuw jasje gestoken), leuk geschreven Petra!
    Ik weet nog niet wat ik met al die voornemens aan moet. Er zijn er weer een hoop waar ik me vanaf januari aan moet gaan houden (volgens mezelf dan)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. herkenbaar dat je het niet precies weet, het is ook lastig om dingen te veranderen in je leven...

      Verwijderen
  7. Idd echt leuk geschreven, ik moet er om lachen . Dat je van een reep af kan vallen dat zal zijn.;-) Dikke flubber, 3 bier met al die " goede" voornemens.. voorkomen gelijk heb je! Ik denk dat mensen het nieuw jaar gebruiken om opnieuw te beginnen, succes of niet. Eigenlijk horen wij altijd goed te doen met ons eigen lichaam en geest, nieuw jaar of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, er zit natuurlijk ook wel een bepaalde realiteit in deze post, maar je moet het ook met een vette knipoog lezen...tenslotte weten wij allemaal best wel dat we bepaalde dingen beter kunnen veranderen, maar het ook doen is natuurlijk ook nog eens een ander verhaal...echt waar, als je ziet wat ik deze week aan flyers over voeding, stoppen met roken en sporten heb gevonden in mijn al heel lang gestickerde brievenbus...verbazing wekkend hoe ze het door je keeltje proberen te duwen...

      Verwijderen
  8. Ik ben het volledig met je eens, gewoon doen wat jij het prettigst vind :)
    X

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is zo belangrijk te doen wat je prettig vind. Soms is goede voornemens aangaan meteen een zware sociale druk, te belastend of wat dan ook. Doe waar jij je goed bij voelt, als andere dit raar vinden, hun probleem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. haha, zo denk ik er ook over, maar schijnbaar is het zo geaccepteerd om die voornemens te moeten maken...en staat men je raar aan te kijken als je ze niet maakt...haast iedereen hoor je erover na de kerstdagen...

      Verwijderen
  10. Haha, t is wat stoom afblazen maar ik hoor het je zeggen en zie je al bijna op de grond liggen. Dat stoppen met roken is echt een prestatie! Wees trots. En ja afslanken doet je portomonnee zeker van al die middelen. Het nieuwe jaar is vaak een houvast maar heb je t echt in je kop doet een datum er niet toe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hihi zie je het voor je , ik in het kruidvat de vloer zoenen? Tuurlijk ben ik er heel blij mee dat ik niet meer rook, heerlijk...ja haha stoom afblazen kan zo lekker in blogjes en weet je , zulke blogjes zijn ook zo geschreven altijd...

      Verwijderen
  11. Elk jaar komen de voornemens terug! Zelf heb ik nooit echt grote voornemens ofzo.. Ik vind het echt super knap dat je gestopt bent met roken. Ik hoor van best veel mensen dat dit zo lastig is.. Echt top! Afvallen staat denk ik wel veel op de lijstjes van de goede voornemens. Gezond eten en minder snoepen is ook een grote stap!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stoppen met roken is inderdaad wel lastig, maar ik moet zeggen...ik rook al 3 jaar niet meer, en ben ook niet gestopt op 1 januari met roken, maar zomaar op een dinsdag ergens in september en ben echt blij dat ik er van af ben... die goede voornemens , ja de meeste mensen maken ze en er komt in de praktijk vaak erg weinig van terecht, heb ik gemerkt...zonde want als iets niet lukt, voelen veel mensen zich zelf een slappeling of mislukkeling, terwijl dat natuurlijk onzin is, het was dan gewoon nog niet de tijd om de knop om te kunnen zetten

      Verwijderen
  12. Hey het is nog geen 1 januari! Het kan nog steeds, ook op jouw manier ;) X

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Haha je kan echt goed schrijven ^^ Ik doe niet aan goede voornemens en al zeker niet als het over sport gaat ^^

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel......Sport?? daar ga je toch heel erg van zweten en krijg je een heel rood hoofd? hihi...

      Verwijderen
  14. Hahaha echt geweldig geschreven Petra!!! Ben het helemaal met je eens!! Iedereen met z'n voornemens.... :P ik ben in december begonnen met sporten ipv januari :P

    BeantwoordenVerwijderen