zaterdag 18 juli 2015

Happiness: Cursus persoonlijke ontwikkeling ...Regelmatig loop ik rond met een soort knoop onder in mijn buik, dat zogenoemde "vervelende nare onderbuik gevoel " Bah, eigenlijk heb ik daar echt een hekel aan, Dan zit mij iets dwars, en weet ik eigenlijk niet zo goed hoe ik het moet zeggen!...Gewoon je mond open doen, zou je zeggen...Klopt  helemaal, ik ben het daar ook best wel over eens. helaas heb ik gemerkt dat dit toch niet altijd zo makkelijk is. Ook niet voor mij, eigenlijk...en echt meiden: Ik ben echt niet verlegen of erg onzeker..Verre van zelfs..!

Het vervelende nare onderbuik gevoel komt namelijk alleen maar in een beperkte situatie voor. Dat zijn dan situaties waarbij ik emotioneel behoorlijk betrokken ben. Mijn beste graad meter daarin is dan toch het beste om te luisteren naar mijn intuïtie en deze te volgen...Als die zegt, er klopt iets niet! .Ik durf het eigenlijk haast niet te zeggen: ..het kan lang of kort duren voor het naar boven komt, want helaas  heeft mijn intuïtie echt haast altijd gelijk, blijkt achteraf...Een levensles die ik geleerd heb door in het verleden een aantal malen heel erg hard  "op mijn bek" gevallen te zijn en moeite te hebben gehad om vanuit de goot weer op de stoeprand te klimmen...

Ondertussen kun je niet de hele wereld beschermen tegen het leed. Dat hoeft ook niet. Alleen hoe bescherm je jezelf tegen dat "vervelende onderbuik gevoel"?...Met je mond open doen maak, je vaak geen vrienden. Dan zegt men vaak verwijtend: Had je het niet kunnen zeggen? Als je het wel tegen iemand zegt, zeggen ze vaak...Jij hebt ook altijd wat te zanikken!....En dan voel ik mij soms zelfs ook nog schuldig....Ik wil eigenlijk altijd aardig zijn, vooral tegen over mijzelf!...Misschien moet ik eens mijzelf op gaan geven voor een cursus " grenzen trekken"?.... Of "Assertief zijn kun je leren"!

Herkenbaar? Of loop je net als ik tegen zulke soort persoonlijke dingen aan? Je kunt natuurlijk in je eigen omgeving eens rondkijken voor cursussen of workshop persoonlijke ontwikkeling...Vaak zijn ze zeer low- budget of gratis om te volgen...Alleen moet je natuurlijk niet te lang wachten om je op te geven, sommige beginnen al begin September weer...

Heb jij wel eens overwogen om een cursus, persoonlijke ontwikkeling te volgen?
8 opmerkingen:

 1. Soms is het inderdaad lastig om in te schatten wat je al dan niet tegen iemand zegt. Eerlijk en open zijn is nog altijd het beste, maar dat kan helaas niet altijd. Ik zou zelf niet meteen een cursus hiervoor volgen, maar als het jou helpt is dat natuurlijk een heel goed idee om het wel te doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook weleens overwogen een cursus te volgens maar dan weer op een ander gebied. Ik denk wel dat je dit soort dingen steeds beter leert, op je zelf vertrouwen en daar naar handelen. Ik denk dat je dan vanzelf assertiever wordt maar ik kan me ook voorstellen dat er best mensen zijn die je hierbij kunnen helpen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lastig... tja ik heb zelf cursussen gehad voor op te komen / persoonlijke ontwikkeling... Zelf heb ik ook bij een meiden groep gezeten waar bij goeie hulp kregen van professionals

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik wist niet dat dit soort cursussen eigenlijk bestond. Het zou me volgens mij wel een heel eind verder brengen als ik er eens eentje volg! Zou dit ook in België bestaan? Vlug even opzoeken! Het is inderdaad moeilijk om in te schatten wat je tegen iemand zegt in verschillende situaties. Meestal zeg ik niet zoveel, want als je dan iets kwetsend zegt of je komt zagend over.... Niet leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi geschreven!
  Ik wist niet dat er cursussen bestonden voor zoiets, inderdaad soms moet je opletten wat je zegt tegen bepaalde mensen en dat is idd moeilijk in te schatten! Ik ben een flapuit en soms moet ik leren een stuk van mijn tong te bijten want voor sommige mensen kan het kwetsend overkomen, terwijl ik het niet slecht bedoel :). X

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel herkenbaar en mooi geschreven. Ik zit hiervoor wel in therapie omdat ik van mijn hart een moordkuil maak, ik durf bijna niets te zeggen ook al heb ik nog dat sterke onderbuik gevoel dat het niet klopt ook al ben ik het er helemaal niet meer eens wat iemand zegt, ik durf mijn mond niet open te doen, alsof op dat moment mijn mond met naald en draad is dicht gebonden. Erg lastig inderdaad ook want je doet het nooit goed, of je kwetst jezelf of een ander, een balans zou het beste zijn, hoe erg vind je iets en hoe ver gaat het tegen jou grenzen in en dan er iets van zeggen. Dan kan het neem ik aan nooit fout zijn want je geeft gewoon je grens aan en als dat de ander niet bevalt heeft de ander pech.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als je zo'n cursus wil moet je het zeker doen, ken iemand die er enorm van is opgeknapt. Zelf zie ik er niet veel in want zeg precies waar het op staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het in Real life ook wel soms lastig een echte serieuze opmerking aan iemand te geven. Dan blijf ik ermee rondlopen. Ik weet wel dat zo'n cursussen kunnen helpen! Goed dat je het aanhaalt, ik ben er zeker van dat je hier mensen op goede ideeën brengt.

  BeantwoordenVerwijderen