vrijdag 19 december 2014

Haar: Kammen en borstel...Tips & wetenswaardigheidjes...

Mijn vader vertelde mij vroeger dat ik mijn borstel 50 keer door mijn haar moest halen, het ging dan mooi glanzen en bleef het gezond. Waarschijnlijk heeft hij dat zijn moeder vaak tegen zijn zusjes horen vertellen. Bij mij werkte het als kind in elke geval behoorlijk op mijn fantasie, want in gedachten zag ik mijzelf zitten met zo een grote, zilveren borstel met zachte haren, aan een schattig kaptafeltje.  (Deze Kaptafel is te koop voor €199,- bij Woonexpress)Helaas was de realiteit natuurlijk heel anders. Ik had namelijk een onwijs grote, dikke bos met krullen en een spijkerborstel...Oef! Een tijdje terug besloot ik mij toch eens verder in dit onderwerp te verdiepen...Wat is een juiste kam of borstel? En hoe kan je het nu het beste kammen of borstelen?

Wat kan je doen om de schade aan je haren te beperken met kammen en borstels? Ik kwam de volgende tips en wetenswaardigheden tegen:

Grove kammen zijn fijn voor grove krullen of erg lang haar. Een kam met fijne tanden is meer geschikt voor stijl haar...Zoek dus een fijne kam of borstel, laat je hier eventueel over adviseren door een goede kapper!

Met een ronde borstel ga je vaak op zeker, deze zijn eigenlijk het meest geschikt voor iedere styling en haarlengte. Hij is ook handig om te gebruiken bij het föhnen.

(Dit babykapset is te koop voor € 7,95 bij Wehkamp )


Kwaliteitsproducten zijn  vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals rubber, hoorn of hout. Van een plastic borstel word je haar vaak statisch.

Gebruik nooit een kam of borstel met scherpe " tanden". Je kunt er je hoofdhuid behoorlijk mee beschadigen. Strijk met de kam of borstel over de bovenzijde van je hand. laat hij krassen achter, dan is hij niet echt geschikt.

Borstels en kammen van Plastic hebben vaak bramen aan de uiteinde van de "tanden". Een goede borstel heeft zachte haren, afgeronde nopjes aan het uiteinde. Een metalen borstel is dus echt een mishandeling voor je haren. Terwijl een borstel van haren van een Wild zwijn, een echte vertroeteling is.

Ook raad men aan je haren alleen te kammen of borstelen als het echt nodig is.

Ontklit je haren na het wassen eerst voorzichtig met een kam.

Ontwar je haren altijd eerst bij de punten, en doe daarna de hele lengte van de haren.

Maak borstels en kammen regelmatig schoon, zodat er geen resten van haarlak of andere stylingsproducten in blijven zitten Ook andere ongewenste bacteriën kunnen zich er dan niet zo makkelijk in nestelen. Je kunt ze reinigen met shampoo en water. Ook inspuiten met scheerschuim gaat goed en dan moet je ze natuurlijk ook gewoon goed uit spoelen. Laat ze drogen op een handdoek.

 (Limegroen 7 delig handdoekenset ,€ 38,95 te koop


Mijn vader bedoelde het goed. Waarschijnlijk was dat natuurlijk ook heel liefdevol bedoeld van hem. Jammer genoeg kan ik het al heel lang niet meer vertellen dat het tegenwoordig echt anders gaat. Een wijze raad bleek het uiteindelijk niet te zijn, wel een waardevolle herinnering..

Heb jij nog tips of wetenswaardigheidjes?


18 opmerkingen:

 1. Wat je vader zei zie je ook nog wel terug in oude "sprookjes" films waar prinsesjes hun haren met zoveel borstel slagen borstelen! ;-) er zullen ongetwijfeld nog mensen zijn die het dagelijks doen! Ikzelf gebruik sinds een lange tijd al een Tangle Teezer! Deze kan in dit huis niet meer ontbreken! Ik was mijn haar om de dag en kam het dan ook maar 1 per 2 dagen, alleen wanneer ik het gewassen heb! Lekker makkelijk! ;-) Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft. Er zitten zeker wel tips bij waar ik wat aan heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier in huis gebruiken we zo'n speciale anti klit borstel anders is er geen beginnen aan x

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb een kort kapsel, dus gebruik een kam of mijn vingers.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De tangle teezer! Al wil ik ooit nog eens zo'n echte mason :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kam m'n haar eigenlijk nooit of te nooit! Ik gebruik steevast conditioner en leave-in conditioner, maar met krullen is het soms beter het niet te kammen, anders word je haar gewoon een bos stro!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De Tangle Teezer! Kan zeker niet zonder ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ooit een borstel met natuurlijke haren gehad maar toch moet ik heel erg wennen aan de manier van je haar borstelen, het voelt gewoon zo anders. Ik ben weer terug gegaan naar de plastic borstel alhoewel ik weet dat de andere borstel wel beter was..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik gebruik een houten kam met wijde tanden. Anders trek ik mijn haar gewoon kapot.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn artikel Petra! Nu weet ik waar ik op moet letten als ik een nieuwe borstel ga kopen! (wat eigenlijk hoognodig is maar altijd uitgesteld wordt) Ik kam mijn haar eigenlijk veel te vaak. Ook als ik de hele dag binnen zit moet mijn haar goed liggen en gekamd zijn. Toch best wat gaan minderen nu ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel erg handig artikel! Als kind vond ik mijn haren borstelen altijd een ramp, want ik had heel erg snel last van klitten en dat die er elke dag weer uitborstelen was toch wel heel pijnlijk. Mijn ouders hebben ook van alles geprobeerd van anti klit producten tot aan allemaal verschillende borstels. Nu is het gelukkig anders en is mijn haar iets makkelijker geworden. Ik heb sinds kort ook de Betty Brush gekocht en die bevalt mij prima, maar toch wil ik nog wel eens naar de Tangle Teezer kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik gebruik zelf een goedkope variant van de tangle teezer die heb ik echt nodig. Handig artikel om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Handige tips :) Ik haal 's ochtends altijd even snel een borstel door mijn haar, maar gelukkig heb ik zelden last van klitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Die varkensharen borstel zijn een ramp voor mijn dunne pluishaar. Alles staat na 2 slagen statisch overeind. Kammen gaat wel beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. wat een fijne tips staan erbij.! ♥ vroeg had ik heel veel last van klitten, nu bijna niet meer (gelukkig). xx

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Goede tips, ik wist helemaal niet dat grove kammen voor krullen waren, leuk! Dat kaptafeltje is trouwens prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een fijn artikel! Eerlijk gezegd borstel ik bijna nooit mijn haar! Ik heb zo een makkelijk haar! Ik borstel mijn haar echt maar 5 keer in de maand ofzo! Hihi. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een fijn artikel!
  Ik kam me haren alleen maar als het echt nodig is met me Tangle teezer of men Betty Brush :)
  X

  BeantwoordenVerwijderen